miercuri, 19 februarie 2020

Principele Nicolae al României - scurtă biografie

Principele Nicolae: „În România mă simt acasă.” 

La vârsta de 14 ani se înscrie la Shiplake College, o școală britanică tradițională cu internat, în care exista o ierarhie strictă, aproape de Henley-on-Thames, oraș aflat la aproximativ 50 km față de Londra. Aici studiază vreme de 5 ani, în compania unor elevi din toate colțurile lumii care proveneau, de asemenea, din toate mediile sociale. Tot în cadrul Shiplake College, în fiecare săptămână, avea pregătire CCF- Combined Cadet Forces, în timpul cărora participa la parade și efectua o serie de exerciții militare, fiind un fel de școală premilitară. 
  
De asemenea, Nicolae făcea parte din echipa RAF- Royal Air Force, mărșăluind și pregătindu-se în mânuirea armelor, a avioanelor și chiar având posibilitatea să zboare cu avioane mici Bulldog. Printre materiile preferate se numărau matematica și franceza, fiind poreclit de către profesoara de limba franceză "Pisica de Cheshire" deoarece era mereu cu zâmbetul pe buze, însă, despre România sau țările din Europa de Est, își amintește că nu se discuta la orele de istorie, nici măcar atunci când venea vorba despre cel de-al Doilea Război Mondial. Vacanțele din timpul colegiului le petrecea în Franța, în cadrul schimburilor de experiență cu unele școli franceze, ori în Barcelona în cadrul unor tabere de artă, prilej cu care descoperă creațiile lui Gaudi, de care rămâne impresionat. 

Întâlnirea acestuia cu Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a avut loc la Castelul Windsor, la vârsta de 16 ani, cu prilejul aniversării vârstei de 80 de ani a Regelui Mihai, ocazie cu care i-a întâlnit pe Prințul Charles, pe Regina Sofía a Spaniei și alți membri ai dinastiilor europene.

În copilărie și-a descoperit pasiunea pentru mașini, pasiune moștenită de la bunicul său, Regele Mihai I, până în prezent având posibilitatea să conducă peste 100 de vehicule diferite, neluând în calcul bărcile și avioanele. În timpul vacanțelor petrecute la Versoix, Principele Nicolae obișnuia să petreacă ore în șir, în garajul bunicului său, urmărindu-l pe acesta cum meșterea la Jeep-urile din colecție. 
 
A dobândit certificatul GCSE în matematică, franceză, germană, literatură și limbă engleză, tehnologia informației, geografie și științe, iar apoi a absolvit și nivelul avansat al GCSE („A-level”) în franceză, știința afacerilor și educație fizică. În anul 2009 Principele Nicolae s-a înscris la Universitatea din Londra, urmând cursurile universitare la Colegiul Royal Holloway, specializându-se în management, unde a absolvit în anul 2012.

Sursa: "Drumul spre casă. Filip-Lucian Iorga în dialog cu Principele Nicolae al României, Editura Curtea Veche, 2014" 

Culisele excluderii din Casa Regală a Principelui Nicolae

Un amplu articol despre acel moment a fost dat publicității de revista elvețiană L’Illustré, preocupată de soarta acestui tânăr prin ale cărui vene curge ”o frumoasă concentrație de sânge albastru”, după cum scrie autorul. ”Este descendent al Reginei Victoria prin bunicul său, Regele Mihai al României, și din regii Franței, prin bunica sa, prințesa Ana de Bourbon-Parma”, notează autorul.
Prințul Nicolae face dezvăluiri despre ce a însemnat pentru el să rămână fără titlu. Ca o coincidență bizară, decizia i-a fost comunicată în biroul în care Regele Mihai a fost obligat să abdice. „Am fost primit în biroul în care bunicul meu a fost forţat să abdice”, îi explică jurnalistului elvețian Patrick Baumann.

”Chiar dacă nu este la fel de celebru precum verișorii săi de Windsor, destinul acestui prinț rezervat nu are cu nimic mai puțin conținut shakespearian: noblețe, exil, succesiune, intrigi...toate ingredientele unei bune tragedii! De altfel, publicul elvețian l-a cunoscut printr-un fapt divers trist. În septembrie 2017, Regele Mihai, atunci în vârstă de 96 de ani, suferind de cancer, murea în vila sa din Aubonne, Elveția. Nicolae ar fi vrut să îl vadă pentru ultima oară. Dar accesul la suveran i-a fost refuzat. Potrivit familiei regelui, care a și depus plângere la poliție pentru violare de domiciliu, prințul ar fi încercat să intre cu forța în locuință. Ceea ce el contestă. Un episod care a lăsat urme în inima tânărului, chiar dacă, după decesul regelui, la 5 decembrie 2017, familia regală a afișat o unitate de fațadă la înmormântare. Plângerea își vede de drumul ei, nu a fost retrasă, dar prințul este decis să se bată până la capăt pentru drepturile sale”, explică jurnalistul.
”Am vrut doar să îmi văd bunicul pentru ultima oară, să îi spun adio în modul cel mai respectuos posibil”, explică Nicolae.

Nepotul Regelui Mihai a vorbit pe larg despre viaţa sa şi a detaliat în premieră momentul care a condus la retragerea titlului de Principe al României şi excluderea din linia de succesiune la tron, printr-un decret al Casei Regale a României, în august 2015.
Avocaţii lui Nicolae au declarat ulterior că n-au văzut niciodată documentul oficial care ar fi fost parafat de Regele Mihai, aflat la vremea respectivă în Elveţia, grav bolnav.
Până în acest moment, nu este clar dacă Regele Mihai şi-a pus semnătura pe actul de revocare, aşa cum au declarat oficiali ai Casei Regale.
"N-am primit niciodată o explicaţie credibilă din partea familiei mele. Decizia a fost luată fără să fiu informat, în timp ce mă aflam în vacanţă în Croaţia. Am fost convocat la Bucureşti şi am fost primit în biroul în care bunicul meu a fost forţat să abdice în 1947, de către mătuşa mea, unchiul meu şi un membru al cabinetului. Am primit o copie a deciziei fără niciun cuvânt drept explicaţie. N-am văzut niciodată actul original şi nici n-am mai putut să vorbesc cu bunicul meu până la sfârşitul vieţii sale. În mod evident, am fost şocat", a declarat Nicolae al României în cadrul interviului.

Reprezentanții Casei Regale au declarat, la acea vreme, că motivul controversat vine ca urmare a incompatibilităţii morale a Principelui cu rigorile cerute de titulatură. 
”În presa din România au apărut tot felul de ipoteze. Complot urzit de politicieni speriați de popularitatea crescândă a tânărului prinț, intrigi la cel mai înalt nivel al familiei regale, pentru a scăpa de tânărul prinț. Principesa moștenitoare Margareta nu a răspuns niciodată solicitării noastre de interviu, pentru a ne oferi punctul său de vedere. Nicolae al României nu comentează nici el zvonurile, mai ales pe cele referitoare la o fostă iubită, care a afirmat că a dat naștere unui copil, care ar fi al lui”, mai scrie jurnalistul elvețian. ”Tot ce pot spune este că, orice ar fi, sunt un om care își asumă responsabilitățile”, a răspuns Nicolae al României.
„Sper că relaţiile cu familia mea se vor îmbunătăţi. Lucrurile se pot schimba,” a mai declarat acesta pentru publicația elvețiană.

Principele Nicolae al României - scurtă biografie

Principele Nicolae: „În România mă simt acasă.”  La vârsta de 14 ani se înscrie la Shiplake College, o școală britanică tradițională cu...