duminică, 18 noiembrie 2018

Regele Ferdinand, un român de mare caracter

Regele Ferdinand, un român de mare caracter



În dimineaţa zilei de 14 august 1916, stilul vechi, valabil atunci, s-a ţinut în sala de mese a Palatului Cotroceni istoricul Consiliu de Coroană convocat de Regele Ferdinand, cu scopul de a cere oamenilor politici fruntasi ai ţarii aprobarea pentru intrarea în Războiul pentru Intregirea României şi sprijinul lor.

Au luat parte miniştrii Ion I. C. Brătianu, Em. Costinescu, Em. Porumbaru, Al. Constantinescu, V. G. Morţun, Al. Radovici, I. G. Duca, C. Angelescu, Victor Antonescu, preşedintele Camerei Deputaţilor Mihail Pherekyde, vicepreşedintele Senatului C.F. Robescu, foştii prim-miniştri Theodor Rosetti, Petru P. Carp, Titu Maiorescu, şefii de partide N. Filipescu, Take Ionescu, Al. Marghiloman şi foştii preşedinţi de Cameră C. Ollănescu şi C. Cantacuzino-Paşcanu. A prezidat Regele Ferdinand.
Oamenii politici filogermani, în special Petre P. Carp şi Al. Marghiloman au fost împotriva războiului contra Austro-Ungariei şi Germaniei. Majoritari în Consiliu au fost cei pentru realizarea idealurilor naţionale cerând lupta alături de Franţa, Anglia, Italia şi Rusia.

Cel mai vehement a fost P. P. Carp care a reproşat, între altele, Regelui că dinastia e germană şi trebuie să-şi vadă de interesele dinastiei.

Replica Regelui Ferdinand a rămas memorabilă:

’’Aţi greşit, domnule Carp, când aţi vorbit de interesele Dinastiei. Nu cunosc interesele Dinastiei, nu cunosc decât interesele Ţarii. În conştiinţa mea aceste două interese se confundă. Daca m-am hotărât să fac acest pas grav, e fiindcă după matură chibzuinţă eu am ajuns la convingerea adâncă şi nestrămutată că el corespunde cu adevăratele aspiraţii ale neamului, a cărui răspundere o port în ceasul de faţă. Dinastia va urma soarta ţării, învingătoare cu ea sau învinsă cu ea. Deoarece mai presus de toate, să ştiţi domnule Carp, că Dinastia mea este română! Rău aţi facut când aţi numit-o străină, germană. Nu, este românească! Românii nu au adus aici pe unchiul meu, Regele Carol, ca să întemeieze o dinastie germană la Gurile Dunării, ci o Dinastie naţionala şi revendic pentru Casa mea cinstea de a fi îndeplinit în întregime misiunea pe care acest popor i-a încredinţat-o.’’

A doua zi, 15 august, de Sărbătoarea ’’Adormirii Maicii Domnului’’, sub protecţia Preasfintei Fecioare Maria, oştenii României rupeau graniţa nedreaptă dintre fraţi.

Regele Ferdinand, deşi născut şi educat ca german şi ofiţer german, a tras sabia contra ţării sale de origine, încheind mesajul către armata română cu cuvintele ’’Cu Dumnezeu înainte!.’’



luni, 29 ianuarie 2018

Citate ale lui Neagu Djuvara

Citate ale lui Neagu Djuvara


Istoric, diplomat, filozof, jurnalist şi romancier, Neagu Djuvara a încetat din viață la 101 ani. A fost una dintre cele mai îndrăgite personalităţi culturale ale României, apreciat pentru spiritul său, pentru eleganţa şi pentru erudiţia sa.

“După 45 de ani pe care i-am petrecut în străinătate, m-am întors în ţară septuagenar şi încă unul plin de viaţă. Nu m-am băgat intens în politică, fiindcă am simţit că nu pot face nimic. Cu vremea, când aş fi putut face ceva, eram prea bătrân”. 

“Tineretul care se revoltă astăzi nu are absolut niciun ideal. Nu se revoltă pentru un ideal, se revoltă ca să dărâme. Asta înseamnă ca s-a stricat ceva. Tineretul, care în general trebuie considerat ca purtător de idealuri viitoare, chiar greşite cum a fost comunismul, astăzi nu mai are niciun ideal.” 

“Erudiţia e un bagaj, dar dacă nu ştii să le interpretezi, să le pui împreună, să faci din ele o piramidă, degeaba ai această erudiţie, eşti un bou. Eşti un bou foarte învăţat.” 

“Nu mai există nimic în momentul de faţă, toată Europa e ”gemischten Compositum” (”compoziţie amestecată”), acelaşi lucru, fiindcă nu mai există în lume decât o singură putere, Statele Unite ale Americii. Ne întoarcem la situaţia Imperiului Roman. Statele Unite ale Americii sunt Roma antică de azi, domină lumea întreagă. Din Europa până în Coreea nu se mai mişcă nimic fără voinţa Statelor Unite ale Americii.”

“Această Românie Mare e o ţară care se naşte cu dificultăţi uriaşe – trebuiau să se adune şi să se gospodărească împreună oameni care nu s-au aflat niciodată sub aceeaşi cârmuire. Ceea ce-i uneşte pe toţi românii este faptul de a vorbi aceeaşi limbă. Am mai spus că suntem poate singura ţară din Europa, în afară de micile ţări, al cărei sentiment naţional este exclusiv întemeiat pe faptul că vorbim aceeaşi limbă de la Nistru până la Tisa” 

“O naţiune în ascensiune poate profita de mediocrităţi; o naţiune în declin nu mai ştie să-şi folosească geniile” 

“Speram că salvarea noastră va veni în 4-5 ani. Şi a venit după patruzeci şi cinci de ani! Aşa este istoria. Lucrează în lungă durată, iar destinele individuale sunt strivite fără milă” 

“Cu fiecare cultură care moare, o floare unică se vestejeste pentru a nu mai renaşte, o mireasmă incomparabilă se risipeşte pentru totdeauna. Există comori de înţelepciune şi poezie în cele mai mici idiomuri, ca şi în concepţia despre lume a celui mai mic trib destinat dispariţiei. Toate sunt pierdute – pierdute pentru totdeauna şi pentru toţi. În viaţa popoarelor, ca şi în toată Creaţiunea, ceea ce izbeşte cel mai mult şi scandalizează într-adevăr spiritul este risipa Naturii. Cei care astăzi sunt privilegiaţi şi aparţin culturilor majore pot încă să se legene în iluzia perenităţii lor”

Principele Nicolae al României - scurtă biografie

Principele Nicolae: „În România mă simt acasă.”  La vârsta de 14 ani se înscrie la Shiplake College, o școală britanică tradițională cu...